«
»

HILLCREST BAPTIST MEDICAL CENTER


THE CHALLENGE – ENTRANCE CANOPY FOR ARRIVING PATIENTS AND VISITORS

Our brief was to develop a new entrance that extended a warm welcome to patients and visitors, while also providing the practicality of shelter from sun and rain. The Hillcrest Baptist Medical Center is a comprehensive facility that includes a women’s and a children’s medical center.

THE SOLUTION – AN ELEGANT ENTRANCE WITH AN INGENIOUS STORMWATER SOLUTION

Adorning two entrances of the newly constructed medical center is a series of white inverted umbrellas that float seamlessly above the walkways and drop-off zones. Beautifully constructed and finished, the umbrellas are an example of ingenious engineering and PTFE fabric architecture. The inverted cones are designed to channel rain into an integrated downspout that links into the site storm drains. There’s no need for unsightly downspouts and gutters. The highly durable and inert properties of the PTFE-coated fiberglass membranes will deliver decades of excellent performance, while maintaining a brilliant white appearance that suggests health and cleanliness.



Download Project Profile

PTFE FABRIC ARCHITECTURE

COMPLETED IN 2008

LOCATION
Waco, Texas, USA

FABRIC AREA
682M2 / 7350FT2

FABRIC TYPE
PTFE - SHEERFILL V

ARCHITECT HDR Architects

Tension membrane entrance feature says "welcome"

LOCATIONS

Americas

APPLICATIONS

Building Envelope , Hospitals & Health Care , Medical

BLOG

Daily’s Place Flex Field

The second phase of Daily’s Place in Jacksonville, Florida is now complete: a 94,000 square- foot indoor practice “flex field.” The flex field includes a regulation-sized football field that will make it possible for the Jacksonville Jaguars football team to practice on the field year-round. Five cameras are installed throughout so the team can film […]

Rice University Parking Garage Progress

The installation of the tensile mesh facade on the Rice University parking garage in Houston, Texas is underway. Located south of Allen Center, the seven-story, 159,500 sq ft parking garage will be clad in an extremely strong coated PES tensile mesh screening custom printed to realize the architects’ vision. Project architect KieranTimberlake wanted the appearance […]

facebook googleplus instagram linkedin twitter

© 2017 Structurflex

Covertex / Structurflex (NZ)